Inwoners van Maassluis nemen deel aan de samenleving

Samenhang Vervoerstromen

Regionaal wordt gezocht naar de samenhang tussen de verschillende vervoersstromen. Deze samenhang ontstaat door het benutten van elkaars kennis, het gebundeld aanbesteden waar mogelijk, het benutten van vervoer voor andere doelgroepen en/of het stimuleren van gebruik van bepaald vervoer. Hiermee wordt beoogd dat mobiliteit voor onze inwoners gegarandeerd blijft en dat dit betaalbaar blijft. In 2018 worden deze plannen verder uitgewerkt in concrete voorstellen.

Cliëntenparticipatie

Om ouders te betrekken bij ons jeugdhulpbeleid wordt er voortgeborduurd op de themabijeenkomsten met (pleeg)ouders over het lokale jeugdhulpaanbod. Ook worden ervaringsonderzoeken afgenomen om de tevredenheid te peilen. Vervolgens wordt op specifieke onderwerpen het gesprek aangegaan om hierna verbeterslagen te maken. Ook maakt het kenniscentrum gebruik van een digitaal panel.
Jongerenparticipatie wordt in samenwerking met Welzijn E25 structureel vormgegeven door eens per kwartaal een discussieavond te organiseren, waarbij aan de hand van thematische stellingen het gesprek met jongeren wordt aangegaan. Naast de reeds benoemde vormen van klankborden wordt ook gewerkt aan de oprichting van een onafhankelijke cliëntenraad voor het wijkteam, waarbij van belang is dat er een representatieve afvaardiging van de doelgroep wordt gegeven.

Versterken voorveld

Er wordt verder gegaan met het in 2017 gecreëerde palet in voorliggend aanbod in cursussen en trainingen, zoals assertiviteitstrainingen, budgetcursussen en sociale vaardigheden voor diverse doelgroepen. Hierbij is het van belang dat afspraken met aanbieders worden geëvalueerd en dat de inzet en afname van het aanbod in kaart wordt gebracht. Hiervoor is doorlopend uitwisseling met de uitvraag bij Vraagraak. Ook wordt de behoefte gepeild door diverse interventies op cliëntenparticipatie. Om het aanbod aan te laten sluiten bij de lokale behoefte worden de afspraken met de ketenpartners regelmatig herijkt.

Maatwerk en innovatie

Zorgaanbieders worden geprikkeld tot het innoveren van aanbod door middel van aangepaste inkoopafspraken en sturing tijdens kwartaalgesprekken. Om in te spelen op de hiaten in het jeugdhulp aanbod vinden er innovatieprojecten plaats op regionaal niveau via de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR), zijn er de subregionale initiatieven op MVS niveau en is er ruimte voor lokale pilots, voortkomend uit lokale uitvraag en burgerinitiatieven. Hiernaast vindt er structureel innovatieoverleg plaats met jeugdhulpaanbieders en beleidsmedewerkers van de MVS-gemeenten.

Om individueel maatwerk te kunnen leveren, heeft Vraagraak een maatwerkbudget, waarmee zij snel kan handelen op casusniveau, om escalatie te voorkomen en ondersteuning te kunnen bieden bij ingrijpende levensgebeurtenissen.

Versterken samenwerking maatschappelijke ketenpartners

Om de samenwerking met ketenpartners te optimaliseren worden samenwerkingsconvenanten en aanvullende werkafspraken herzien. Hierbij is expliciet aandacht voor privacy. De afspraken over gegevensverstrekking worden aangescherpt en er wordt een privacyprotocol opgesteld. Dit op basis van de nieuwe Europese privacywetgeving: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze verordening geldt vanaf 25 mei 2018 in de hele Europese Unie en vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Jongerenwerk

Jongeren maken onderdeel uit van onze samenleving en hebben er recht op er te mogen zijn. Dit betekent dat jongeren elkaar ontmoeten zowel in de buitenruimte als in ander (on)georganiseerd verband. Het jongerenwerk wordt door Welzijn E25 ambulant en locatiegebonden aangeboden. In de wijken fungeert de Amerikaanse schoolbus als mobiele ontmoetingsruimte zodat de jongerenwerkers vraaggericht kunnen worden ingezet. Centraal in Maassluis staat InBlik: het jongerencentrum waar niet alleen vrijetijdsbesteding wordt aangeboden, maar waar door middel van gerichte programmering de jongeren ook in contact worden gebracht met de ketenpartners van het jongerenwerk in de stad. Hiermee wordt gewerkt aan een integrale aanpak voor jongeren die zich richt op uiteenlopende leefgebieden van jeugdigen: werk en opleiding, inkomen,  tijdsbesteding, maatschappelijke participatie, huisvesting, relaties, gezondheid, sociaal netwerk en vaardigheden (zelfredzaamheidmatrix). Ook de oudere jongeren (23+) blijven in beeld en indien nodig zorgen de ketenpartners voor een overdracht naar stroomopwaarts en volwassenenzorg.

Onderwijs

De uitvoering van de jaarschijf 2018 van het gemeentelijk beleid bestrijding onderwijsachterstanden borgt de door de rijksoverheid uitgevaardigde regelgeving met betrekking tot de harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvang. In samenwerking met de lokale partners geven we hier uitvoering aan. De Centrale Opvang Maassluis ('Diamant') blijft in samenwerking met de schoolbesturen in stand en aandacht blijft voor de Maassluise leerlingen in de Internationale Schakelklas (IKS). Jaarlijks wordt de onderwijsprijs uitgereikt. De resultaten van de in september 2017 gehouden onderwijsconferentie worden betrokken in de op te stellen onderwijsvisie. Anticiperend op het wettelijk kader wordt het techniekonderwijs bij het primaire en voorgezet onderwijs gelaten. Dit geldt ook voor de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Daarnaast wordt de cultuureducatie voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar versterkt. Tot slot wordt via de stichting Radar discriminatie en pestgedrag aangepakt.  

Vanuit de Samenwerkende Gemeenten Jeugdhulp Rijnmond wordt gewerkt aan een gezamenlijk palet van zogenaamde onderwijszorgarrangementen voor de verschillende soorten onderwijs en leerlingengroepen. In het onderwijs aan nieuwkomers wordt gekeken welke rol de samenwerkingsverbanden kunnen spelen en welke ondersteuning de gemeente hierbij kan bieden. We consulteren het onderwijs in verband met gerichte inkoop van jeugdhulp en brengen in kaart welk aanbod voor het onderwijs relevant is.