In Maassluis is het goed wonen

Woonservicezones

Wonen met zorg, het langer zelfstandig wonen, is onderdeel van de transitie in de zorg en in het welzijnsbeleid. Binnen de participatiesamenleving staat eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid voorop. Mensen willen langer zeggenschap houden over hun leven en zelf bepalen wanneer en welke hulp en zorg er wordt aangesproken. Het langer zelfstandig wonen is daar onderdeel van.  Zorg in de nabijheid van de woonomgeving alsmede sociale veiligheid zijn daarbij gewenst. Zelfstandig wonen heeft ook alles te maken met de woonomgeving. Voorzieningen buitenshuis moeten goed en veilig bereikbaar zijn. Dit vraagt nieuwe vormen van samenwerking in wonen, zorg en welzijn. Gemeenten, zorgkantoor en zorgverzekeraar voeren de regie op het gebied van het langer zelfstandig wonen van ouderen en mensen met een beperking.

Bereikbaarheid van voorzieningen en toegankelijkheid speelt een belangrijke rol.
Ontmoeting en recreatie zijn belangrijke elementen van wonen en zorg en maken onderdeel uit van het dagelijks leven. De bewoner, ook de oudere, maakt deel uit van de wijk waar aandacht en zorg van en voor elkaar bijdragen aan het langer zelfstandig kunnen wonen en een plezierige leefomgeving. Bewegen en ontmoeting zijn essentieel voor een gezond leven. Mede door het langer zelfstandig wonen ontstaan binnen de samenleving nieuwe structuren waar mensen elkaar vinden en versterken. Het ouderenbeleid transformeert zich van locatiegebonden naar daar in de wijk waar een behoefte ligt en mogelijkheden zijn. Het bij elkaar brengen van behoeften en wensen van bewoners in een omgeving in de wijk heeft tijd nodig.

Na midden (de Vloot) en west (Driemaashave) ligt nu de aandacht voor de woonservicezone oost bij de herontwikkeling van Sluispolder West en de Vlietlocatie.  Met moderne toekomstbestendige seniorenwoningen, die zijn ingebed in een sociale (zorg)structuur, kunnen we dit realiseren. Langer zelfstandig wonen met zorg aan huis wordt daarmee mogelijk. 

Samenleving

Elke inwoner telt mee en hoort erbij, ongeacht leeftijd, afkomst, geslacht, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging of lichamelijke en geestelijke beperking. De gemeente bestrijdt discriminatie en sociale uitsluiting dan ook actief.

Nieuwkomers

Sinds 1 oktober 2017 is iedere nieuwkomer verplicht tot het ondertekenen van een participatieverklaring, welke verplicht onderdeel is geworden van de Wet Inburgering.

Onderwijshuisvesting

Maassluis heeft een goed verspreid aanbod voor primair en voortgezet onderwijs. De kaders voor dit aanbod liggen vast in de wettelijke kaders voor onderwijshuisvesting.