Inwoners van Maassluis nemen deel aan de samenleving

Samenhang vervoersstromen

De vervoersmogelijkheden van inwoners binnen en buiten Maassluis zijn essentieel om zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Op dit moment zijn er in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam verschillende vervoerstromen aanwezig, zoals leerlingenvervoer, regiotaxi, vervoer van en naar dagbesteding, jeugdzorg vervoer en (WSW) vervoer. Daarnaast rijdt er regulier openbaar vervoer.
De verwachting is dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zich steeds meer zal richten op hoogwaardig openbaar vervoer, waardoor minder rendabele (bus)lijnen in de toekomst mogelijk zullen vervallen. Alle ontwikkelingen bij elkaar vormen een uitdaging om inwoners lokaal mobiel te houden.

Maassluis verkent of, evenals in Vlaardingen en Schiedam, een initiatief vergelijkbaar met Argosmobiel gerealiseerd kan worden.

Cliëntenparticipatie

Participatie is deelname aan de samenleving en kent een driedeling: informatie naar inwoners toe(zenden), input leveren voor beleidsontwikkeling en evaluatie (ophalen) en het ontwikkelen en uitvoeren van burgerinitiatieven.
Er is specifiek aandacht voor ouderparticipatie ter bevordering van jeugdhulpbeleid. Hiermee willen we bewerkstelligen dat ons lokale aanbod aansluit op de behoefte van de jeugdhulpgebruikers.
Ook jongerenparticipatie wordt structureel ingebed, zodat door hen input geleverd kan worden op uiteenlopende aspecten zoals werk, vrije tijd, educatie, culturele integratie, leefbaarheid, veiligheid en politieke participatie.

Versterken voorveld

Preventie kent diverse vormen. Universele preventie, zoals het voorkomen van ziekten of (opvoed)problemen, is vooral belegd bij het CJG, Welzijn E25 en de GGD. In 2017 is op regionaal niveau gestart met het herpositioneren van de jeugdgezondheidszorg binnen de hele keten van de jeugdzorg en -hulp. In 2018 zal die herpositionering verder uitgewerkt en geïmplementeerd worden. Belangrijk is dus dat dit aanbod voldoende omvattend is en aansluit op de lokale behoefte.

Maatwerk en innovatie

Het belang dat iedere inwoner de meest passende zorg krijgt die hij/zij nodig heeft staat hierbij voorop. Waar een hiaat in het aanbod bestaat wordt samen met zorgaanbieders gewerkt aan een innovatief aanbod in de vorm van pilots en projecten. De input van inwoners wordt hierbij van grote waarde geschat.

Naast maatwerk in het ondersteuningsaanbod is soms ook maatwerk op casusniveau nodig. In dergelijke situaties zorgen de gemeente, Vraagraak, ROGplus en Stroomopwaarts voor maatwerk om verdere escalatie te voorkomen.

Versterken samenwerking maatschappelijke ketenpartners

Het wijkteam en de maatschappelijke partners in het preventieve veld vormen samen de ondersteuningsstructuur voor de inwoners. Het is daarom van belang dat zij onderling goede contacten hebben.

Jongerenwerk

Jongeren maken onderdeel uit van onze samenleving. Dit betekent dat jongeren elkaar ontmoeten zowel in de buitenruimte als in ander (on)georganiseerd verband. In Maassluis wordt het jongerenwerk aangeboden door Welzijn E25 zowel ambulant als locatiegebonden.

Onderwijs

De Onderwijsvisie 2014-2018 loopt af. We maken in intensief overleg met onze ketenpartners een nieuwe visie voor Onderwijs 2018-2022, die begin 2018 ter vaststelling zal worden aangeboden.
Uitgangspunt is het faciliteren van het onderwijs voor het borgen van de doorgaande leerlijn, de doorgaande zorglijn en gelijke kansen in het onderwijs.

Het gemeentelijk beleid bestrijding onderwijsachterstanden zal worden uitgevoerd op basis van de in het najaar 2017 vastgestelde jaarschijf 2018. Hierbij valt onder meer te denken aan de harmonisatie van peuterspeelzalen en kinderopvang.

Regionaal

Er wordt gewerkt aan een Regionale Ontwikkelagenda 2018. Thema’s die hierin aan de orde komen zijn preventie, aansluiting wijkteams, Integrale onderwijs-zorgarrangementen (oza), inkoop jeugdhulp, thuiszitters en leerplicht en onderwijs aan nieuwkomers.