Een solide en verantwoord financieel beleid is de basis voor een duurzaam gemeentelijk beleid

Financieel beleid

Het structureel sluitend maken van de meerjarenbegroting op basis van onder andere de in de Kadernota 2018 gepresenteerde voorstellen. Daarnaast proberen wij de reservepositie te verbeteren, onder andere door instellen van een ‘beklemd’ deel van de algemene reserve.

Planning & Control

Wij streven naar een goede en tijdige verantwoording over het gevoerde beleid, met zo min mogelijk financiële en administratieve last voor het gemeentebestuur en de organisatie. Voor 2018 wordt verder ingezet op de digitalisering van de Kadernota en de bestuursrapportages en het vereenvoudigen van de administratieve processen rondom de planning- en controlcyclus. Een belangrijk onderdeel van de cyclus is verder de beleidsevaluatie. Met name de geformuleerde top-en subindicatoren in de begroting spelen daarin een belangrijke rol. Deze indicatoren zijn opnieuw tegen het licht gehouden in samenspraak met de nieuwe raad. De verplicht toegevoegde beleidsindicatoren in 2017 vanuit BBV zorgen voor een nadere onderbouwing van beleid en een betere vergelijkbaarheid tussen gemeenten.

Uitkering gemeentefonds

Drie maal per jaar verschijnen de circulaires over de ontwikkelingen binnen het gemeentefonds. Op basis hiervan wordt bekeken en geadviseerd wat de consequenties zijn voor de gemeente Maassluis. Met de beleidsafdelingen vindt verder overleg plaats over de taakmutaties en de inzet van de benodigde middelen. In overleg met VNG en collega-gemeenten worden indien noodzakelijk signalen afgeven of acties ondernomen wanneer een wijziging van de verdeelmaatstaven en de normeringssystematiek een substantieel en onevenredig nadeel oplevert.

Onvoorzien

In de Kadernota 2018-2021 is aangekondigd dat wanneer het mogelijk is om de post onvoorzien gefaseerd te verhogen, zonder dat daarvoor elders in de begroting hoeft te worden bezuinigd, wij hiertoe een voorstel zullen doen aan de raad.  Wij zijn van mening dat het voor het opvangen van tegenvallers lopende het jaar en daarmee voor de robuustheid en stabiliteit van de gemeentelijke begroting, belangrijk is om de post onvoorzien substantieel op te hogen tot uiteindelijk 0,5% van het begrotingstotaal. Het meerjarig financieel perspectief van de gemeente laat zien dat deze ruimte er in 2018 niet is. Vanaf 2019 ontstaat wel ruimte in het meerjarenperspectief, maar zoals aangegeven, neemt die ruimte in 2022 weer af. Wij zijn dan ook van mening dat het aan het nieuwe college en aan de nieuwe raad is om te bepalen hoe het beperkte begrotingsoverschot dat de komende jaren ontstaat, wordt ingezet. De ophoging van de post onvoorzien is daarom niet opgenomen in het bovenstaande meerjarenperspectief.

Risicomanagement

Wij geven uitvoering aan de nota Risicomanagement en weerstandsvermogen 2016-2019. De toegevoegde waarde van risicomanagement zit in de communicatie over risico’s en kansen en hoe deze het beste kunnen worden beheerst of gerealiseerd. We proberen het risicobewustzijn te vergroten. Op het niveau van het bestuur is dit nodig voor het stellen van kaders en het nemen van besluiten. De organisatie informeert het bestuur ten behoeve van deze besluitvorming. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor het beheersen van risico's door onder andere maatregelen te treffen om risico's te verkleinen of zelfs te voorkomen.

Rentehuishouding

De rente voor de kapitaalmarkt begeeft zich al gedurende langere tijd op een historisch laag niveau. Voorzichtige signalen lijken er op te wijzen dat de rente (licht) stijgende is. Wij willen nu nog van de lage rentestand profiteren, maar willen ook dat deze voordelen zich over een lange periode uitstrekken. Uitgangspunt daarbij is dat de looptijd van aan te trekken vaste geldleningen 20 tot 25 jaar bedraagt.

Vennootschapsbelasting (Vpb)

In overleg met de belastingdienst is verkend of en in hoeverre er sprake is van Vpb-plicht voor Maassluis. In het tweede kwartaal van 2017 heeft hierover, ondersteund door onze belastingadviseur, een gesprek plaatsgevonden met de belastingdienst. Naar verwachting zal dit proces doorlopen in 2018.
Op basis van de relevante gegevens die wij hebben verzameld, gaan wij ervan uit dat Maassluis niet door de ondernemerspoort komt, waardoor geen  vennootschapsbelasting verschuldigd is.