Verhogen belevings- en gebruikswaarde van de openbare ruimte

Inrichten en aanpassen openbare ruimte

Vanuit de beheerplannen worden de technisch noodzakelijke projecten vormgegeven, die zoveel mogelijk integraal worden opgepakt. De Visie Openbare Ruimte (VOR) geeft daarbij het ambitieniveau weer van de inrichting van de openbare ruimte. In het Uitvoeringsprogramma buitenruimte 2018 zal een samenhangend programma worden opgenomen van de in 2018 in de in voorbereiding te nemen dan wel uit te voeren projecten in de openbare ruimte. Zie verder de paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen.

Onderhoud openbare ruimte

Als onderdeel van het zo optimaal mogelijk schoon, heel en veilig maken en houden van de stad, zal de onderhoudssituatie van de openbare ruimte driejaarlijks integraal worden geschouwd.

De werkwijze is dat voor het beheren en onderhouden van de openbare ruimte beheerplannen worden opgesteld en uitgevoerd. Nadat het beheerplan voor Wegen is vastgesteld, volgen beheerplannen voor Openbare Verlichting en Straatmeubilair (vanaf 2021 beide onderdeel van beheerplan Wegen) en het beheerplan Groen. In 2018 zal het beheerplan Kunstwerken (bruggen en onderdoorgangen, kademuren, kades vlieten en haven) worden opgesteld.
Als uitwerking van de Visie openbare ruimte en ter ondersteuning van de beheerplannen, zal in 2018 het Handboek Openbare Ruimte worden geactualiseerd.
Meer informatie over het beheer en onderhoud van de kapitaalgoederen is terug te vinden in de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen.

Vergroenen stad

De komende jaren zal aandacht zijn voor een klimaat adaptieve inrichting waarbij de negatieve effecten van klimaatverandering worden tegengegaan en de bewoners kunnen profiteren van de positieve effecten van de klimaatverandering (meer groen en minder grijs). Hierbij zal steeds vaker de verbinding tussen riolering en groen gezocht worden. Om meer zichtbaarheid te geven aan de klimaatbestendige stad en het positieve effect van groen op de werking van de riolering zal er samen met het onderwijs worden geïnvesteerd in het vergroenen van schoolpleinen.
Conform de VOR zal via ontwikkelend beheren, door differentiatie naar inrichting en onderhoud, de ‘Maat van Maassluis’ gestalte krijgen. De ontwikkelingen en toekomstige investeringen bepalen het tempo waarin de ‘Maat van Maassluis’ praktijk wordt. Waar er kansen zijn, worden het groen en de onderlinge verbindingen versterkt.

Om de betrokkenheid van bewoners en de sociale cohesie in de wijk te vergroten, krijgen bewoners meer ruimte om zelf invulling te geven aan de inrichting en het onderhoud van de openbare ruimte, waardoor de belevingswaarde, betrokkenheid en waardering van een wijk wordt verhoogd. De afspraken hierover worden vastgelegd in een ‘Wijkdeal’.
Om het aantal bomen in stand te houden wordt er in het kader van de bomenbalans voor elke gekapte boom een boom terug geplant. Ter compensatie van de gekapte bomen voor de Blankenburgverbinding zullen er de komende jaren op diverse plaatsen in de stad extra bomen worden geplant.