Organisatieontwikkeling
De samenleving heeft behoefte aan een organisatie die beter luistert, problemen snel oplost en hulp biedt waar nodig is. Een organisatie die niet bepaalt en oplegt maar verbindt en regie voert en zich snel aanpast aan de veranderende behoefte van de samenleving. Hiertoe is een breed organisatieontwikkelingstraject gestart om naar deze gewenste richting te komen.
De organisatieontwikkeling is ingezet op 11 speerpunten. Het ontwikkelproces richt zich enerzijds op de cultuur en anderzijds op de structuur. Wij willen dat onze medewerkers samen met onze inwoners werken aan een mooi en sterk Maassluis. Zij moeten de ruimte en het vertrouwen krijgen en de verantwoordelijkheid nemen om ondernemend te zijn, om verbindingen te leggen en om te doen wat nodig is voor de stad. Daarbij hoort een platte organisatie(structuur) waar verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen.
De bedrijfsvoering zal hierop moeten worden aangepast. In toenemende mate zullen onze medewerkers 'buiten' aan het werk zijn en ook 's avonds en in de weekenden moet het voor onze medewerkers mogelijk zijn om op een efficiënte en effectieve wijze op afstand gebruik te kunnen maken van hun bestanden, zodat de dienstverlening wordt verbeterd. De medewerkers moeten daarvoor onder andere de beschikking kunnen hebben over adequate middelen, zoals laptops, Ipads en mobiele telefoons. Daarnaast vindt er een oriëntatie plaats op de huisvesting. Het stadskantoor is een product van de jaren zeventig en gedateerd. Een upgrade van de kantooromgeving met (deels) flexibele werkplekken, transparante kantoortuinen, stilteplekken en dergelijke is nodig, ook om nieuwe en jonge medewerkers aan onze organisatie te binden.
In 2017 is besloten tot een organisatieontwikkeling van het Stadsbedrijf. Doel van dit traject tot en met 2022 is het realiseren van een gezond, toekomstbestendig en marktconform Stadsbedrijf. De ontwikkeling krijgt vorm via 6 programma’s gericht op het verbeteren van de welzijn van de medewerkers, de werkprocessen, de organisatiestructuur, de opleiding en training van de medewerkers, de bedrijfscultuur en de samenwerking in de keten met beleid en beheer. Nadat in 2017 de randvoorwaarden zijn gerealiseerd, staat 2018 vooral in het teken van het op alle programma’s in de volle breedte verder ontwikkelen van het Stadsbedrijf richting de gewenste situatie.
Doelstellingen 2018
- Vormgeven van een organisatiefilosofie
- Benutten van kansen voor slimmer werken in de regio
- Organiseren van de primaire processen op een efficiënte en effectieve wijze
- Organiseren van de ondersteunende processen op een efficiënte en effectieve wijze