Ziekteverzuim

De hoogte van het ziekteverzuimcijfer wordt vooral bepaald door langdurig verzuim. Dit resulteert in een hogere percentage ziekteverzuim (medio 2017 ongeveer 6%), dan vooraf was ingeschat. Langdurig verzuim is lastig te beïnvloeden in verband met de desbetreffende ernst van de ziekte of situatie. Het frequente en korte verzuim heeft onze volledige aandacht en in tegenstelling tot het langdurig verzuim is deze vorm van afwezigheid wel goed te beïnvloeden.

In 2017 is het Sociaal Medisch Team (SMT) gemeentebreed ingevoerd. Dit wordt voortgezet in het jaar 2018. Tijdens dit SMT zal het management in samenwerking met de bedrijfsarts en P&O actief met elkaar naar gerichte mogelijkheden opzoek om het ziekteverzuim te reduceren. Ook wordt hierbij aandacht gegeven aan het preventieve ziekteverzuim, immers preventie blijft beter dan genezen.

Om verdere reductie te kunnen bewerkstelligen in 2018 wordt een externe bedrijfsmaatschappelijk werker aangesteld. Tevens worden er workshops georganiseerd met verschillende thema’s op het gebied van ziekteverzuim. Daarnaast wordt het ziekteverzuimbeleid aangevuld met handreikingen, ter ondersteuning voor het management bij het begeleiden van een zieke werknemer.

In 2018 wordt ingezet op duurzame inzetbaarheid. Duurzame inzetbaarheid houdt in dat de organisatie inzet op de vitale medewerker, te denken valt aan het te ontwikkelen beleid voor generatiepact, workshops aan te bieden gericht op fysieke en mentale gezondheid, persoonlijk leiderschap te bevorderen waardoor eerder keuzes gemaakt worden in bijvoorbeeld taakroulatie (zwaar, minder zwaar of psychisch (zwaar) werk).

Doelstellingen 2018

  • Reduceren van frequent en kort verzuim.
  • Bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers door middel van workshops
  • Aandacht hebben voor verzuimpreventie.