Elke inwoner van Maassluis moet zich veilig voelen in zijn eigen woonomgeving

Uitvoeringsprogramma

Begin 2018 zullen wij het uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid vaststellen. Het uitvoeringsprogramma bevat de activiteiten die het komend jaar worden uitgevoerd. Het uitvoeringsprogramma 2018 is het laatste dat nog valt binnen de kaders van het Integraal veiligheidsbeleid 2015-2018. Eind 2018 zal aan de raad het Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 worden aangeboden.
Voor 2018 liggen de prioriteiten bij de volgende onderwerpen.

De aanpak van de high impact crimes heeft blijvende aandacht.  

Met de Veiligheidskamer is eind 2017 gestart.  In de veiligheidskamer wordt vorm gegeven aan de  effectieve samenwerking op het gebied van persoonsgerichte aanpak bij complexe casussen waarbij sprake is van risico’s op het gebied van openbare orde. De verbinding tussen het sociaal (wijkteam) en het veiligheidsdomein (veiligheidshuis) wordt in de veiligheidskamer gelegd. De persoonsgerichte aanpak van risicovolle jeugd krijgt een plek in de veiligheidskamer.

Ondermijnende criminaliteit, ofwel georganiseerde criminaliteit, bestaat uit alle vormen van misdaad die een bedreiging vormen voor de integriteit van onze samenleving. Ondermijnende criminaliteit is vaak een verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld; het is niet altijd zichtbaar of merkbaar, maar heeft wel zichtbare gevolgen voor de burger en de overheid. De aanpak hiervan vraagt om een georganiseerde overheid en een integrale aanpak.Een onderdeel hiervan is de bestuurlijke aanpak, op grond waarvan de overheid maatregelen kan nemen die de georganiseerde criminaliteit in de activiteiten belemmeren of frustreren. In 2017 is een start gemaakt met een gemeentelijke aanpak ondermijning, welke in 2018 verder zal worden uitgewerkt en uitgevoerd.
Het gemeentelijk team handhaving & Toezicht vervult een belangrijke rol in de bevordering van het veiligheidsgevoel van de burgers in de stad. Zij treden handhavend op daar waar nodig en kunnen een bekeuring uitschrijven. Het komend jaar wordt geïnvesteerd in de opleiding van de collega’s, uitbreiding van geweldsbevoegdheden en wordt  de uitrusting verder geoptimaliseerd.
Ten aanzien van de handhaving van de drank- en horecawet zal het bestaande Handhavingsarrangement in 2018 worden aangepast.

Hulpdiensten

De brandweerzorg in Maassluis wordt geleverd door enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers. Zowel landelijk als lokaal is het steeds moeilijker om overdag voldoende vrijwilligers beschikbaar te hebben om deze zorg te kunnen leveren. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond speelt hierop in door een aantal maatregelen en oplossingen samen met de gemeente(n) te treffen. Leidraad is het plan Brandweerzorg 2017-2020 waarmee de gemeenteraad in 2017 heeft ingestemd.
De prestaties van de ambulance staan nog meer dan voorheen onder druk. Grootste knelpunt is de personeelskrapte van gespecialiseerde verpleegkundigen op de arbeidsmarkt. De AZRR zet verbeteracties in maar verwacht op korte termijn geen structurele verbetering.

Crisisbeheersing

Ook in 2018 worden de medewerkers van de gemeente met een rol binnen de crisisbeheersing getraind. Ook het Beleidsteam wordt in 2018 beoefend hoe te acteren tijdens een crisissituatie. Er worden met Vlaardingen en Maassluis verkennende gesprekken gevoerd om te bezien of gezamenlijk één crisisorganisatie kan worden ingericht.